Preloader image
1326
post-template-default,single,single-post,postid-1326,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-2.3.2,woocommerce-no-js,stockholm,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.4,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,,qode_menu_,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-8106
czy len jest ekologiczny

Dlaczego len jest ekologiczny?

Co to znaczy być ekologicznym?

Ekologiczny jest się wówczas, gdy sposób bycia nie przeszkadza współbywalcom. To znaczy, gdy żyje się w kooperatywie. Samemu się korzysta i nie przeszkadza się korzystać innym. Biorąc pod uwagę świat roślin, jest to takie życie, które pozwala czerpać z gleby, wody, słońca w sposób, który nie nadwyręża natury i dodatkowo daje się coś tej naturze w zamian przy okazji nie szkodząc. Rośliny oddają tlen, po obumarciu rozkładają się użyźniając glebę.

W kontekście roślin uprawnych częściej można mówić o nadmiernej eksploatacji przyrody niż oddawaniu czegoś w zamian oprócz produkcji tlenu. W tym przypadku warto by rozważyć sposób uprawy i raczej maksymalne wykorzystanie wyhodowanej rośliny, tak aby nie produkować zbędnych odpadów.

Uprawa lnu

Na świecie występuje około 200 gatunków lnu, należących do rodziny lnowatych. Powszechnie uprawiany jest jednak len zwyczajny (Linum usitatissimum). Jest to roślina roczna, osiągająca nawet do półtora metra wysokości. Po wysiewie i okresie wzrostu, po kwitnieniu, len należy wyrwać z ziemi w całości. Potem należy oddzielić ziarno od łodygi. Kolejnym etapem jest roszenie, czyli namaczanie łodyg w wodzie lub rozłożenie na polu, żeby przegniło. Grzyby i bakterie w tym procesie oddzielają włókno od paździerzy, czyli od słomy. Następnie tę paździerz trzeba wytrzepać, żeby uzyskać czyste włókno. Teraz to włókno można już za pomocą wrzeciona zmienić w przędzę, z której będzie tkana tkanina. Proces ten opisywała w pięknej bajce Maria Konopnicka: „Jak to ze lnem było”.

czy len jest ekologiczny

Z lnu uzyskujemy: z części środkowej łodygi – włókno długie, do produkcji wysokiej jakości przędz czesankowych, osnowowych i dalej tkanin.
Z części wierzchołkowej i korzeniowej – włókno krótkie, do produkcji przędz zgrzebnych.
Nasiona oleiste, z których wytwarza się olej, pokost itp. Nasiona lnu mają również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i medycynie ludowej.
Paździerze powstałe w procesie pozyskiwania włókna z połamanej, zdrewniałej części łodyg są surowcem do produkcji płyt paździerzowych o podobnych właściwościach jak płyty wiórowe.
Odpady roszarnicze – krótkie włókna z przyklejonymi paździerzami, których nie udało się oddzielić przy pozyskiwaniu włókna są surowcem do produkcji wysokiej jakości papieru (np. banknotów).
Wytłoki powstałe przy produkcji oleju z nasion podobnie jak torebki nasienne (plewy), przerabiane są na pasze.

Zatem każda część rośliny jest zużywana. Jedynym odpadem są pyły wydobywające się podczas produkcji. Dzięki temu len jako roślina jest ekologiczny.

Źródło: http://www.paz.most.org.pl/len/uprawa.html

tolka fasolka

X