
Lniana serwetka przy stole
Jakich używasz serwetek przy stole? A może wcale nie używasz? A jeśli już używasz, to czy wiesz w jaki sposób?
Ten wpis będzie właśnie o lnianych serwetkach, które pasują zarówno do świątecznego, jak i codziennego nakrycia stołu.

Dlaczego warto wybrać serwetkę z tkaniny zamiast papierowej?
Papierowe serwetki wydawałoby się, są tańsze i praktyczniejsze. Koszt ok 10 zł za 20 sztuk. Można wybrać całkiem znośne wzory i wymieniać je w zależności od święta. Po zużyciu wyrzucasz do recyklingu i idziesz kupić nowe. Widziałam też praktykę zbierania niezużytych serwetek po skończonym posiłku i wykorzystywania ich ponownie. Załóżmy, że 4 osobowa rodzina zużyje opakowanie serwetek po 5 obiadach lub po 5 niedzielnych obiadach. I trzeba iść kupić nowe opakowanie.
Widzicie tu górę zmarnowanego papieru, te ścięte drzewa? Ja niestety tak…
A gdyby tak zamiast papierowych serwetek wybrać lniane? Cóż – len jest roślina jednoroczną, albo się go wyrwie i przerobi na tkaninę, albo nakarmi nim bydło. Zatem wykorzystując len, nie szkodzimy środowisku. Nie produkujemy też śmieci, bo lnianą serwetkę można wykorzystywać przez wiele lat. Len świetnie znosi wysoką temperaturę, więc plamy serwetce nie straszne. Poza tym, gdybyście zechcieli stosować wspomnianą wyżej, technikę zbierania niezużytych serwetek do ponownego wykorzystania, przypominam, że len jest higieniczną tkaniną i antybakteryjną…

Tak więc dzięki lnianej serwetce ograniczycie ilość śmieci, zaoszczędzicie drzewa, będziecie wykorzystywać je wielokrotnie, co jest zgodne z nurtem zero waste, a także zaoszczędzicie pieniądze, ponieważ zainwestujecie w lniane serwetki raz, a nie co 5 obiadów 😉
Poza tym, umówmy się, stół z papierowymi serwetkami zupełnie traci swój charakter i elegancję.
Co zrobić z lnianą serwetką?
A jak już zdecydujesz się posiadać lniane serwetki – czy wiesz co z nimi zrobić, gdzie położyć, jak używać?
Serwetka powinna leżeć z lewej strony talerza lub na nim. Serwetka służy do wycierania ust podczas posiłku. Gdy usiądziesz do stolika w restauracji, od razu połóż serwetkę na kolanach. Powinna być złożona na pół, złożeniem w Twoją stronę, po to abyś mógł bez zbędnego kombinowania szybko z niej skorzystać. Jeśli natomiast jesteś w tzw. “gościach”, usiądź do stołu, ale serwetkę połóż na kolanach dopiero jak zrobi to gospodarz.
Jeśli zajdzie potrzeba przerwania posiłku, połóż serwetkę na krześle. Jeśli natomiast posiłek jest skończony – odłóż serwetkę z prawej strony. I nie, nie musisz składać jej w żaden ekwilibrystyczny sposób.
Czy już przekonałam Cię do wybrania lnianej serwetki zamiast papierowej? Mam nadzieję, że tak!